Annons
SKELLEFTEÅ Teatern fylls med en produktion av lokala proffsmusiker.">

The Last waltz på Nordanå

class="alignnone size-full wp-image-7758" title="The Last Waltz" src="https://megafonen.nu/wp/wp-content/uploads/2011/10/The-Last-Waltz1.jpg" alt="" width="468" height="418"/> SKELLEFTEÅ Teatern fylls med en produktion av lokala proffsmusiker.

Annons

SKELLEFTEÅ Teatern fylls med en produktion av lokala proffsmusiker.

Nu i höst kommer lokala arrangörer i Skellefteå att sätta upp en tribute föreställning på The Bands legendariska avskedskonsert för 35 år sedan på arenan Winterland i San fransico den 26 november.

Det var i påskas arrangörerna fick idén att åka över till New York och skapa kontakt med bandet ”The Band”.

– Vi fick träffa trummisen och sångaren Levon Helm, från The Band norr om New York i deras studiolokaler, berättar Thomas Lindgren, producent och arrangör av denna tribute och fortsätter.

– Mitt ute i skogen i woodstock kom vi till en lada. Där inne fanns det en inspelnings studio och en tight konsertlokal, där vi också fick uppleva en livekonsert på nära håll. Lokalen rymde ungefär 150 sittplatser.

The Last Waltz var rockgruppen The Bands avskedsframträdande på arenan Winterland i San Francisco den 26 november 1976, som blev en av de mest uppmärksammade populärmusikkonserterna genom tiderna.

Konserten filmades i regi av Martin Scorsese, som sammanfogade höjdpunkter från konserten, intervjuer med The Band och några studiofilmade musikinslag till en långfilm med samma namn (1978). Filmen betraktas ofta som en standardsättare för rockdokumentärer.

Medverkande artister vid konserten var, utöver The Band som spelade flera egna låtar, Bob Dylan, Van Morrison, Eric Clapton, Neil Young, Neil Diamond, Joni Mitchell, Muddy Waters, Dr. John, Ronnie Hawkins och Paul Butterfield, samt ett antal poeter som reciterade dikter. I filmen medverkar också Emmylou Harris och The Staples.

Lokala musiker från Skellefteå

Tributeföreställningen här i Skellefteå kommer det bara att finnas lokala, kompetenta musiker från stan, som kommer att bestå av mer än 20 stycken, och i vissa låtar kan det vara ända upp till 15 stycken musiker samtidigt på scenen.

– Vi har fått tag på gräddan av de bästa musikerna i stan och det är vi jättenöjda med, säger Thomas och fortsätter.

– Vi kommer att ha en exakt kopia från filmen på hur bandet ställde upp sig under konserten.

Arrangörerna har laddat upp ordentligt med extra effekter, som till exempel en bildprodution från SVT, som kommer att synkas med spelningen. Ansvarig för bild och teknikeffekter  kommer Tomas ”Tome” Lundmark att vara. ”Tome” är en utflyttad Skelleftebo med SVT, Göteborg som arbetsplats.

Se filmen

Arrangörerna vill ge ett tips till de som har tänkt komma på konserten.

– Se filmen från 1978, med The Band, så kommer man att få maximal effekt och upplevelse av konserten den 26:e november, säger Thomas och fortsätter.

– Alla som har intresse av musik, kommer att trivas denna kväll, lovar Thomas.

Coasters kommer att finnas på plats med bar och tilltugg till försäljning. Biljetter finns att köpa redan nu på turistbyrån. Efter konserten, som är totalt 2 timmar lång med en paus mellan de två seten, fortsätter festen på Coasters bar och restaurang. Även där kommer det att spelas livemusik från kompetenta musiker.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons