Annons
Annons

Hot hot hot!

Annons MOBILE TOP

Helgerna är slut och min bästa vän upplyste mig igår om att nästa röda dag infaller den 22:e april, långfredag. Så fram tills dess är det bara blåveckor för er alla som jobbar 7-16. Själv så fortsätter jag att vara föräldraledig ett bra tag till (hur det nu kan få heta föräldraLEDIG fattar jag inte)

Idag lagade jag en helt fantastisk Räk- & Chiligryta till middag. Jag serverar den med Raita som tillbehör men vill man kan man ha Basmatiris eller bara lite rörd creme fraiche.

Den är en sån som öppnar upp alla sinnen om du förstår vad jag menar. Chilin gör sitt och man blir varm i hela kroppen. Men var försiktig med räkorna. De blir ju som bekant lätt helt oätliga om man värmer dem för länge. Jag lägger i dem och rör om sedan äter vi.

~

Räk och chiligryta

Räk- & Chiligryta 4 port

1 gul lök
1 knippe salladslök
1 vitlöksklyfta
2 1/2 cm färsk, finhackad ingefära
1-2 färska pepparfrukter
4 msk rapsolja
1 tsk gurkmeja (kan uteslutas)
1 tsk malen spiskummin
1 1/2 tsk röd currypasta
1 burk krossade tomater
1 1/2 dl vatten
1 1/2 dl grädde
1 knippe färsk koriander
500 g skalade räkor
salt & vitpeppar

Skiva gul lök och salladslök.
Finhacka vitlöken, ingefäran och pepparfrukterna.
Hetta upp olja i en stekpanna och stek på låg värme i några minuter.
Tillsätt kryddorna och currypastan och rör i någon minut.
Blanda i tomater och vatten och låt koka upp.
Sänk sedan värmen igen och låt koka i 10 minuter.
Tillsätt grädden och färsk hackad koriander efter smak, och sjud ytterligare 5 minuter.
Lägg sedan i räkorna och smaka av med salt och ev peppar, krydda mer om du önskar.
Garnera med färsk hackad koriander.

~

Raita är ett av de vanligaste tillbehören i det indiska köket. Man kan göra Raita på flera olika sätt och såhär gör jag.
Den passar till all indisk mat, vegetariska grytor och är väldigt gott till både fisk, skaldjur och lamm.

~

Raita 8 port

1 gurka
1/2 morot
1 rödlök
2 tomater
5 dl matlagningsyoghurt
salt & peppar
1/2 tsk malen spiskummin
1/2 tsk paprikapulver
2 msk hackad färsk koriander

Skär gurkan och moroten i små tärningar.
Skala och finhacka rödlöken.
Dela tomaterna och ta bort kärnhusen och hacka tomatköttet fint.
Blanda allt med yoghurten och smaksätt med kryddorna.
Hacka koriander och blanda väl.
Låt stå i kylen och dra en timme före servering.

~

//Suss

Annons
Annons
Annons
Annons