För många Skelleftebor är Sara Lindberg kanske mest känd för Bankgatans kafferep – sommarkaféet i Byske som trots avsaknaden av fasta öppettider alltid drar mycket folk under sommarsäsongen.
– Det har blivit så att när vi har öppet så sprider sig ordet och folk nästan vallfärdar hit. Det är väldigt roligt och hänger säkert ihop med att vi inte har öppet jämt. Då blir det roligare att komma när vi väl har det, säger Sara Lindberg.
Mamma lagade och bakade, gjorde inläggningar och syltade och saftade. Och pappa fiskade; det var sik ena tisdagen och fjällröding den andra.
Sara Lindberg har drivit sommarkaféet Bankgatans kafferep under de senaste fyra åren. Och trots att det regnar när Megafonen besöker adressen är det inte svårt att föreställa sig hur mysigt det måste vara en fin sommardag. Förutom själva kafébyggnaden rymmer gården en köksträdgård med växthus, bärbuskar och fruktträd. Ett gäng hönor spatserar runt på gården som att de ägde stället, vilket de på ett sätt kanske gör.
– Fota inte den där, säger Sara och pekar på en höna som ruggar och därför ser ut som att hon deltagit i ett lika utdraget som våldsamt slagsmål.
Men sommarcaféet är långt ifrån det enda hon gör. Vintertid erbjuder hon take away och catering och bakar bröd för försäljning på höst- och julmarknader. Kanelbullens dag i oktober brukar också genererar en hel del jobb. Under vinterhalvåret håller Sara också i kransbindarkurser, något som det visat sig finnas ett nästan omättligt sug efter.
– Julen är ju en av årets stressigaste perioder. Då får jag mycket beställningar på julpåsar och kaklådor. Men fördelen med det här jobbet är att stressiga perioder följs av lugnare. Om jag jobbar 60 timmar en vecka kan jag ofta jobba 14 timmar nästa. Det är fördelen med att leva såhär.
Sara Lindberg återkommer ofta till de medvetna val hon gjort när det gäller hur hon vill leva sitt liv. Hon har valt att jobba hemifrån, både för att det är så hon vill bedriva sitt företag men också för att barnen inte ska behöva gå på fritids och förskola. Ett val familjen gjorde efter en lång period då Sara var utbränd till följd av sjukdom och hade tid att tänka över sitt liv.
– Många ser det inte som ett val utan som ett privilegium som jag kan kosta på mig. Men så är det inte. Vi har valt bort fjällstugor och dyra semestrar. Istället tillbringar vi mycket tid hemma och finns alltid hemma när barnen kommer hem från skolan. Så fort man halkar lite utanför normen så har människor synpunkter, säger Sara med ett skratt.
Jag är ju en sån där jobbig jävel som alltid panerar fisken själv istället för att köpa färdigt, av den enkla anledningen att jag hellre lägger en extra halvtimme på att laga något gott.
Det är inte svårt att räkna ut varifrån Saras intresse för matlagning och bakning kommer ifrån. Hennes mamma var hemmafru och tillbringade mycket tid i köket. Även hon hade matlagning och bakning som ett stort intresse.
– Jag är uppvuxen på en diskbänk. Mamma lagade och bakade, gjorde inläggningar och syltade och saftade. Och pappa fiskade; det var sik ena tisdagen och fjällröding den andra. När jag var tonåring tog mamma och min storasyster Hanna över Byske gästgivargård och när jag var 15 år började jag jobba där. Man kan säga att maten alltid varit en sammanhållande tråd i familjen, säger Sara.
Och det verkar som att Sara fört intresset för mat vidare till sina egna barn. Hennes äldsta dotter Molly, 20 år, jobbar som kock på restaurang Mandel i Skellefteå och även bland de tre yngre barnen i åldrarna 18, 11 och 8 år, finns ett matintresse.
– Jag är ju en sån där jobbig jävel som alltid panerar fisken själv istället för att köpa färdigt, av den enkla anledningen att jag hellre lägger en extra halvtimme på att laga något gott än att äta något som inte är det. Det har givetvis lett till att mina barn tycker att färdiga fiskpinnar eller chicken nuggets är något exotiskt, säger hon och fortsätter
– Men det är också så att mina barn är vana att hjälpa till. Och även min man. Den här typen av verksamhet driver du inte på egen hand, du behöver stöd och hjälp från andra. Min mamma har passerat 70 men är fortfarande ett viktigt stöd med all sin kunskap och erfarenhet. Även grannarna här omkring är alltid villiga att sträcka ut en hand och bära bord eller låna ut saker. Det är jag otroligt tacksam för, säger Sara.
Den här typen av verksamhet driver du inte på egen hand, du behöver stöd och hjälp från andra.
Jag frågar Sara vad hon ser för trender när det gäller matlagning och bakning och Sara dröjer inte med svaret.
– Att sylta och göra marmelader hade ju länge en mormorsstämpel. Men så är det inte längre. När jag är ute på marknader är det många unga som både handlar och säljer. Även intresset för matbröd har blivit stort, säger Sara och fortsätter
– Folk kan åka långt för ett matbröd. På en marknad för några veckor sedan sålde vi slut på 40 minuter och då hade vi ändå bakat mycket. Jag tror människor uppskattar hantverket, att brödet är bakat av mänskliga händer, utan tillsatser och konserveringsmedel. Det känns kanske tryggt i en lite osäker värld, säger Sara.







