Annons
 • Foto: Jonas Nilsson
 • Foto: Jonas Nilsson
 • Foto: Jonas Nilsson
 • Foto: Jonas Nilsson
 • Foto: Jonas Nilsson
 • Foto: Jonas Nilsson
 • Foto: Jonas Nilsson
 • Foto: Jonas Nilsson
 • Foto: Jonas Nilsson
 • Foto: Jonas Nilsson
 • Foto: Jonas Nilsson

BILDSPEL: Med helt nya banor, kafé och nytt namn – snart öppnar den förvandlade bangolfen i Skellefteå

SPORT Dubbelt så många banor, en äventyrsdel och ett nytt klubbhus med kafé – till helgen smygöppnar delar av Eddaparkens Minigolf, som det nya namnet på Skellefteå BGK:s anläggning blir.

Annons

Under en intervju för några år sedan fick jag förklarat för mig – vänligt men bestämt – att det heter “bangolf” och inte “minigolf”. Kanske för att det senare uppfattades som förringande. Så jag inleder denna med att bedyra att jag minsann tänker skriva rätt, men nu blir svaret ungefär “äsch”.

– Det är inte säkert att engelskspråkiga förstår om man säger bangolf, men alla vet vad minigolf är. Det är inget fel med att kalla det så i kommunikationen till allmänheten, säger Charlotte Dybro vid Skellefteå Bangolfklubb.

Så därför: Eddaparkens Minigolf. Ett namn som med obestridlig klarhet beskriver både aktiviteten och platsen för den. Förvandlingen av området intill Eddahallen inleddes i augusti 2023 och med snön borta har arbetet återupptagits sedan i går.

Annons
På äventyrsbanorna används konstgräs istället för filt. Det sopas ned sand i omgångar, påfallande stora mängder, för att tynga ned mattan och göra beläggningen så bra som möjligt. Foto: Jonas Nilsson

Nytt på området

Där den lilla kiosken tidigare var står ett klubbhus i dag, plus altan under tak. Det här är Skellefteå BGK:s nya mötesplats och huset rymmer ett enkelt kafé med golfklubbor att låna. Klubbveteranen JiO Lindvall kommer in och är snabb med att berömma det engagemang som Charlotte och de andra i styrelsen visat i föreningens storsatsning.

– Utan dem hade vi inte varit där vi är i dag. Det är som två olika världar jämfört med förut, säger JiO.

I parken utanför har det anlagts 18 äventyrsgolfbanor. Det är lika många som det totala antalet banor förut, och snart tillkommer ytterligare 18 nya filtbanor. Likt klubbhuset är äventyrsdelen tillgänglighetsanpassad och Charlotte berättar att Skellefteå Parasport varit delaktiga i projektet.

Annons
Charlotte Dybro och Jan-Olov ”JiO” Lindvall är kassör respektive suppleant i Skellefteå BGK. Med denna satsning hoppas föreningen att fler ska få upp ögonen för det roliga med bangolf. Foto: Jonas Nilsson

– Vi vill möjliggöra det här för fler. Det är verkligen för alla, du kan vara mellan 3 och 100 år och så är det inte med många aktiviteter, säger hon.

Lägre tröskel

Att klubben även satsar på äventyrsgolf går in i det. De klassiska banorna är lite mindre förlåtande, som Charlotte uttrycker det kan man länge “stå och slå in bollen i samma hinder” men på äventyrsbanorna är tröskeln för spel lägre.

– Du kommer alltid framåt. Äventyrsgolfen har blivit en stor succé i Sverige, den gör det enklare att komma in i sporten och passar bra för barnfamiljer, säger hon.

Bägge uppsättning banor ska ändå bli tävlingsklassade och enligt henne gör det äventyrsgolfbanan till den nordligaste av sitt slag i landet.

Annons
Inom det stängslade området närmast Eddahallen ska de resterande 18 banorna komma på plats. Föreningen vill helst hinna färdigt innan den officiella invigningen av anläggningen den 27 juni. Foto: Jonas Nilsson

Tror på säsongen

Den nya äventyrsdelen och kaféet smygöppnar på lördag den 25 maj medan det resterande arbetet fortsätter. Tanken är att hålla en officiell invigning av anläggningen den 27 juni, samma dag som Skellefteå Summertime går av stapeln på Norrvalla tvärsöver gatan, och då ska förhoppningsvis även filtbanorna vara på plats.

Det dröjer längre innan gräs och blomster hinner ikapp efter markåterställningen men så småningom så.

– Om det bara är bra väder så tror vi att det kommer att bli en väldigt bra sommar, säger JiO förväntansfullt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons