Annons
Baserat på pressmeddelande
Foto: Pixabay

Fortsatt stor smittspridning i länet – 1 525 nya fall i Skellefteområdet

NYHETER Antalet positiva fall av covid-19 ligger kvar på ungefär samma höga nivå i länet. Mörkertalet förväntas vara fortsatt stort, skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

Annons

Förra veckan testade 4 923 personer positivt för covid-19 i Västerbotten. Det är på ungefär samma nivå som veckan innan, då 4 958 personer testade positivt. Antalet analyserade tester minskade till omkring 15 400.

– Vi har en fortsatt hög smittspridning i hela samhället. Eftersom provtagningsrekommendationerna är förändrade så är det färre som testar sig och en större andel av testerna blir positiva, säger Therese Thunberg, tillförordnad smittskyddsläkare, i pressmeddelandet.

De som rekommenderas att testa sig är huvudsakligen personer med symtom som inte kan arbeta eller studera hemifrån. Vård- och omsorgspersonal är prioriterade och ska testa sig som vanligt.

Annons

De som testat positivt med antigentest, även kallat snabbtest, behöver inte bekräfta provsvaret med ett PCR-test utan ska stanna hemma i minst fem dagar från att symtomen började. Om personen är symtomfri gäller minst fem dagar från att personen testade positivt.

Spridningen fortsatt hög

Antalet fall ökar mest i åldersgruppen 30–39 år, men smittspridningen är fortfarande hög i alla åldersgrupper.

De flesta av fallen finns fortsatt i Skellefteå och Umeå, men ökningen jämfört med veckan innan är störst i södra Lappland. Totalt konstaterades 1 525 fall i Skellefteområdet, 535 i södra Lappland, 2 811 i Umeområdet och 52 bland personer som är skrivna utanför länet.

Annons

– Smittspridningen sker i hela samhället och man kan bli smittad var som helst. Det är fortfarande vanligt att det sker i sociala sammanhang, i skolor och på arbetsplatser. För att minska risken att smittas är det viktigt att minska antalet nära kontakter inomhus och att arbeta hemifrån om man kan. Undvik trängsel och håll avstånd till andra människor, säger Therese Thunberg.

Förekommer missförstånd

Nu kan alla vaccinerade som är 18 år eller äldre få en påfyllnadsdos vaccin mot covid-19. Det ska ha gått minst fem månader sedan den andra dosen. Även personer som nyligen har haft covid-19 rekommenderas en påfyllnadsdos.

– Det förekommer vissa missförstånd om att personer som haft covid-19 inte skulle ha nytta av en påfyllnadsdos, men det stämmer inte. Även om du nyligen haft covid-19 så boostras ditt immunförsvar ytterligare om du får en påfyllnadsdos, säger Therese Thunberg.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons