Annons
Baserat på pressmeddelande
Marlene Josefsson, konstkonsulent på MAN, Shirly Holmberg, arkitekt på Björnfabriken, Veronica Olofsson, konstpedagog på MAN och Madelaine Sillfors, curator på MAN. Foto: Pressbild

Med mobilt konstrum ska MAN göra konsten tillgänglig för fler: ”Vi kan verka i hela regionen”

KULTUR Museum Anna Nordlander, MAN, är en av aktörerna som efter sommaren flyttar in i Sara kulturhus. Parallellt med detta har de beslutat att låta bygga ett mobilt konstrum för att arbeta med samtidskonst i regionen, berättar museet i ett pressmeddelande.

Annons

I det mobila konstrummet Prisman kommer det vara fokus på konstutställningar och konstpedagogisk verksamhet. MAN:s målsättning är att utställningarna ska växa fram i relation till platsen tillsammans med kulturaktörer och företag i värdkommunen, och prismans arkitektur med stora glaspartier gör att konsten kan upplevas dygnet runt.

Madelaine Sillfors, curator på MAN, säger att de vill göra konsten tillgänglig för fler.

– Genom att konstrummet kan förflyttas geografiskt kan vi verka i hela regionen, och erbjuda konstupplevelser som idag saknas, berättar Madelaine i pressmeddelandet.

Annons

Gunilla Samberg, ordförande för Konstnärernas riksorganisation i länet, ser detta som en unik möjlighet. Hon tycker att det är viktigt att samtidskonsten når folket.

– Att det här konstrummet är mobilt och rör sig i andra miljöer och med en ny publik skapar tillfälle att göra konst som man kanske inte hade gjort i andra sammanhang. Och inte minst tillåter det att konstnärerna får fler visningsmöjligheter, berättar hon.

Arkitektens vision

Hållbarhet är ett återkommande tema i MAN:s verksamhet och det finns en ambition att bygga Prisman av lokala material så långt det är möjligt, och framförallt spillvirke.

Prisman. Illustration: Shirly Holmberg

Arkitekten Shirly Holmberg har ritat Prisman och med Västerbotten som inspiration. Designen för tankarna till vatten och berg. Arkitektens vision är att Prisman ska bli en reflektion av omvärlden och att betraktaren ska kunna spegla sig själv i konstrummet.

– Det har varit ett samarbete hela vägen. Det har varit viktigt att MAN:s värdegrund finns med i designen. Jag har inspirerats av Västerbottens landskap och landat i en skala som representerar vatten och berg. I vattnet finns en föränderlighet och i en stilla källa kan du spegla dig och din omvärld. Berget representerat kontrasten, det till synes konstanta. Den reflektionen är något som jag tycker MAN står för, säger hon.

Annons

Ska placeras centralt

Förhoppningarna för Prisman är att den ska bli en attraktion i sig, ett besöksmål och bidra till en ökad gestaltad livsmiljö på den plats konstrummet befinner sig på. Det kommer stå centralt i en eller två värdkommuner per år och flyttas med en lastbil.

Projektet möjliggörs med stöd av Boverket och MAN beräknar kunna hålla sin första utställning i Prisman under andra halvan av 2022. Alla besök ska vara kostnadsfria.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Museum Anna Nordlander
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons