Annons
Foto: Arkivbild

Bedragare i farten – äldre i Skellefteå och Umeå drabbade: ”Större belopp uttaget”

NYHETER Äldre i Skellefteå och Umeå har utsatts för bedrägeri.

Annons

I helgen gick polisen ut med dubbla varningar för bedragare, först efter att äldre i Skellefteå drabbats och sedan i Umeå. I Skellefteå blev ett äldre par kontaktade av en person som påstod sig ringa från banken. Kort därefter besöktes paret av en kvinna, som kom över deras kontokort och koder. En anmälan om bedrägeri har upprättats.

Polisens kommunikatör Elisabeth Glaas uppmanar dig att vara kritisk mot okända som tar kontakt – och att aldrig lämna ut kort, koder eller andra känsliga uppgifter.

– Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Oavsett om personen säger sig vara en släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet, meddelar hon.

Om du drabbas av bedrägeri eller misstänker att du gjort det, kontakta banken direkt.

– Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet, fortsätter Elisabeth Glaas.

Annons

Låtsades vara polis

En äldre person i Umeå har också drabbats. Hen blev uppringd av en kvinna som uppgav att personens konto höll på att tömmas, och att en polis skulle komma förbi och hjälpa personen. Hen gavs en kod, som ”polisen” skulle identifiera sig med.

En ung kvinna kom sedan på besök, uppgav koden och spelade rollen som polis.

– Senare visar det sig att den äldre personen fått ett större belopp uttaget från sitt konto, meddelar Henrik Vernerlund, befäl vid polisens regionledningscentral.

Den riktiga polisen jobbar aldrig på det här sättet. Om någon påstår sig vara polis och ber om koder eller liknande – ring 112 omedelbart, uppmanar Henrik Vernerlund.

Du kan även prata med dina äldre anhöriga om att inte lämna ut känsliga uppgifter.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons