Annons

Nybörjarkurs i stand up arrangeras i Skellefteå: ”Alla har humor i sig och den vill vi hjälpa till att plocka fram”

NÖJE 22 september kommer Fanny Stand Up till Skellefteå för att hålla en nybörjarkurs i ståuppkomik.

Annons

Konceptet Fanny Stand Up startade i Umeå efter att Tora Larsson flyttat hem från Malmö där hon hållit på med stand up.

– Jag tyckte att det fanns en tydlig efterfrågan på stand up och kände att det verkligen saknades i en annars väldigt kulturrik stad som Umeå, berättar Tora.

Umeå Teaterförening plockade upp idén och projektpengar söktes.

– Projektet hade till en början fokus på ett bygga upp stand up-scenen i Umeå med ett tydligt jämställdhetsfokus samt mångfald, men efter ett år av lyckade wokshops och klubbar ville vi utöka Fanny Stand Up till att även inkludera större delar av norra Norrland.

Nu ska de komma till Skellefteå för att hålla en första kurs den 22 september.

– Vi gör olika övningar för att skapa en trygg och lekfull miljö, sedan går vi igenom vad stand up är och hur man skriver skämt (vad är egentligen ett skämt?). Deltagarna får en rad olika skrivövningar som presenteras för gruppen och målet är att alla efteråt ska känna att de har några skämt att dra på en scen.

Kan man lära sig att vara rolig?

– Ja, vi lär ju ut hur man är rolig på en stand up-scen. Det innebär dock inte att man per definition blir en kul person, haha. Men stand up har en del tekniker som man kan använda för att få fram sina roliga idéer. Det finns även tekniker och övningar för att komma på de där roliga idéerna. Alla kommer inte bli tokroliga komiker men alla har humor i sig och den vill vi hjälpa till att plocka fram och förhöja.

Alla som är nyfikna på stand up är välkomna att delta i denna workshop.

– Du behöver inte ha någon tidigare erfarenhet eller några förväntningar utöver att du ska delta på själva workshopen. Kanske vill du bara bli trygg i att prata inför folk eller utforska om du har något roligt inom dig?

Armann Hreinsson och Josefin Sonck är två av de komiker som kommer till Skellefteå. Foto: Pressbilder

Senare i höst, den 28 september och den 29 november, kommer dessutom två stand up-kvällar arrangeras på Scandic i Skellefteå där deltagarna får chans att uppträda om de vill.

– På varje turné har vi med oss en eller två proffskomiker och sen är det lokala komiker och tidigare workshopdeltagare som får chansen att uppträda. Allt för att bygga upp en stand up-scen med komiker och publik i norra Norrland.

De mer rutinerade komikerna som kommer till dessa två tillfällen är Sandra Ilar, Armann Hreinsson och Josefin Sonck. De två förstnämnda den 28 september och Josefin den 29 november. Mellan dessa komikerna kommer Tora Larsson och Elvira Lander, som är de som håller i tidigare nämnd workshop, agera konferencierer under kvällen.

Dessa komiker
kommer till Skellefteå:

Sandra Ilar
Sandra Ilar använder humor för att sprida aggressiv existentialism. Filosofiska utsvävningar blandas med absurdistiska infall och surrealistiska bilder. Sandra är utan tvekan en av Sveriges absolut mest originella komiker just nu. Nominerades till Årets nykomling på Svenska Standuppgalan 2016, har medverkat i Släng Dig i Brunnen (SVT), Svenska Nyheter (SVT), och Sveriges Radio. Har även turnerat med den egna föreställningen BALLA BALLA BALLA!

Armann Hreinsson
Armann Hreinsson är känd i vissa kretsar som skabrös rappare, men har snabbt tagit stand up-Sverige med storm. Med ett barns nyfikenhet på livet, pillar han glatt bort sårskorporna på våra gemensamma erfarenheter. Han är med och driver flera framgångsrika humorpoddar som exempelvis Måndag och Mata Grisen.

Josefin Sonck
Josefin Sonck är en finlandssvensk komiker och skådespelare som nyligen vann priset som Årets nykomling på Svenska Standupgalan 2018. Josefin har kunnat ses i Svt-programmet Släng dig i brunnen säsong 1 och 2 eller hörts i flera av landets största humorpoddar. Josefin har på bara några år gjort sig ett namn i branschen med sin smarta men lekfulla humor. Hon målar med hela paletten och blandar allvar med trams och fångar publiken med sina annorlunda funderingar och sin finska charm. Josefin kör regelbundet på landets största klubbar så som Norra Brunn och RAW Comedy Club och hon har även varit supportkomiker till både Henrik Schyffert och David Batra.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons