Annons

Edström: ”Låt dig inte luras”

Annons

Cecilia EdströmCecilia är frilansjournalist från Glommersträsk. Bosatt i Stockholm.

KRÖNIKA Cecilia Edström om att söka jobb, fina titlar och om att kunna allt: ”Att leta tänkbara jobb kan vara som att dyka djupare och djupare ner i en depression”

***

”Företaget AB söker en underordnad person med chefsegenskaper till osäker anställning med rätt att sparkas med en dags varsel. Vi ser att du är flexibel och inte har något problem med att jobba dygnet runt veckor i sträck om så krävs. Det är en stor fördel om du saknar familj och vänner men besitter stor social kompetens. Du rör dig enkelt och snabbt mellan kontor och toalett samt har en dokumenterad erfarenhet i att bajsa under en minut.

Den person vi anställer ska redan ha ett etablerat nätverk i branschen. Du ska vara ung och hungrig med fördjupad kunskap i de allra senaste forskningsrönen och med 20 års erfarenhet från liknande yrke. I din roll blir du hjulets nav, spindeln i nätet och måste spela andra- eller tredjefiol när så krävs.

Lönen är låg men fast. Tillträde enligt våra önskemål.

Bred, smal, fast, lös. På Företaget AB får du växa, men inte för mycket.

Sök – helst igår.”

Att leta tänkbara jobb kan vara som att dyka djupare och djupare ner i en depression. Till slut orkar man inte mer. Känner sig värdelös och helt utan kompetens. För vem kan vara allt detta? Inte jag, tänker i princip alla.

Key Account Manager, Strategic Product Manager, Senior Administrative Officer, Chief Marketing Officer, Account Executive, Chief Technology Officer, Helpdesk Manager, Senior Clerical Officer.
Redan efter rubriken ställer man sig i kön till a-kassan. Lika bra.

Det första dessa titlar får mig att tänka på är framgång, svinlångt CV, flott middag, festens mittpunkt, hög lön, takvåning, Prada, slät hy, dyrt kaffe, turkost vatten, skratt och kritvita tänder.
Huvudet i händerna. Axlarna ramlar ner. Suck.

Kan man inte ens förstå titlarna så är det knappast lönt att söka jobbet. Men du ska inte låta dig luras, varken av ditt eget bristande självförtroende eller arbetsgivarnas försök att sälja in en fin unik titel som det efter hand visar sig att 35 andra i företaget också har.

Account executive betyder exempelvis ”försäljare utan personalansvar”. Enligt forsaljningschefen.se har Account Manager, After Sales Manager, Business Developer, Client Director, Contract Manager, Head of Sales, Key Account Manager, Partner Account Manager, Sales Executive, Senior Account Manager och Senior Sales Manager samma innebörd.

Samhällets statusjakt och företags vilja att presentera ett arbete som ser ut att vara något annat än vad det är har gjort att yrkestitlarna förökar sig och anglifieras snabbare än en bakteriehärd får spridning. Sedan står man där och fattar ingenting. Känner sig dum, för dum för att ens söka jobbet. Och avstår.

Och kraven i annonserna är många gånger totalt orimliga. Lika bra att sammanfatta det hela med: ”Vi söker en person som kan allt.”

Men ingen kan allt. Och det vet vi ju.

Egentligen.

Cecilia Edström | cecilia@megafonen.nu
Frilansjournalist. Har människor som sitt största intresse. Från Glommersträsk. Bosatt i Stockholm.

Följ Cecilia på Twitter »

Läs fler krönikor av Cecilia här »

Krönikan publicerades ursprungligen i Megafonentidnignen 2 2016:

Surfar du via mobil?
Klicka HÄR för att läsa tidningen i helskärm.

Läs fler krönikor av Cecilia här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons