Annons

Passion i årets sommarteater

Annons

Norrländsk passion. Foto: Paulina HolmgrenRepetitioner i Kopparhallen, Skellefteå. Foto: Paulina Holmgren

NÖJE Unikt samarbete mellan fem norrlansteatrar ligger bakom Norrländsk Passion som avslutar sin turné som sommarteater i Skellefteå.

Fem norrlandsteatrar samlar för första gången sina ­krafter för att skapa en helkväll med föreställningen NORRLÄNDSK PASSION – en teaterupplevelse förstärkt med dans, ljus, bildprojektioner och musik – från jojk till musikal. På scenen finns 22 skådespelare och dansare. Tillsammans med lokala körer på varje spelort blir det en ensemble med mer än 50 personer vid varje föreställning. Ett storslaget teateräventyr helt enkelt, skriver arrangören i ett pressmeddelande.

Just nu är repetitionerna igång för fullt i Kopparhallen i Skellefteå, en arena där det vanligtvis spelas hockey. Där möts skådespelare, dansare och alla andra i produktionsteamet som kommer från alla fem medverkande teatrar. Repetitionsarbetet är intensivt med en mängd olika ingredienser: ljud- och ljussättning, körövningar, dans, scenbygge och mycket annat i ett välorganiserat kaos.

Utmaning
Norrländsk passion blir alltså inte enbart ett äventyr för publiken, här finns också stora utmaningar för hela produktionsgruppen, menar regissören Olle Törnqvist:

– Jag tycker att det är modigt av alla medverkande teatrar att släppa loss sina produktioner på ett sånt här konstnärligt grönbete. Alla kommer ju in i detta med sin egen färdiga berättelse och placerar delar av den i en helt ny form, i en helt ny omgivning. Det är en stor utmaning, men jag upplever att det funnits en stark vilja och öppenhet från hela produktionsteamet att foga samman till en häftig helhet. Det är en hisnande uppgift, väldigt lärorikt och roligt.

Projektet är alltså på många sätt en utmaning, inte minst att få all logistik att fungera berättar producenten Monica Lindgren:

– Går allt på räls slutar det väl med att vi också byggt Norrbottniabanan! Den skulle vi för övrigt behöva då avstånden mellan teatrarna som mest är över 80 mil! Det har ställt stora krav på oss alla att jobba effektivt och organiserat. Jag tycker nog att vi lyckats bra med det tack vare att alla ställa upp på de förutsättningar vi har att jobba med. Bakom detta finns det verkligen en hel del passion för det man håller på med.

Avslutar i Skellefteå
Norrländsk passion är det största teaterprojektet under Kulturhuvudstadsåret Umeå 2014 och har premiär i Umeå 3 maj. Därefter blir det turné till sex andra städer i Norrland: Kiruna, Luleå, Skellefteå, Örnsköldsvik, Sundsvall och Östersund.

Turnén avslutas med 8 föreställningar sommarteater i Skellefteå som spelas i tält.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons