Annons

Håll det rent i necessären

Annons

SKÖNHET Makeup är färskvara. Penslar bör tvättas och mascaror bytas ut – men hur ofta? Här kommer tipsen för att göra ansiktet en tjänst och hålla bakterierna på avstånd.

Generate (4)

Borstar av syntethår – används ofta för feta konsistenser som concealer och läppstift. Lös upp fettet med diskmedel. Låt torka vågrätt så att vatten inte rinner ned i skaftet och löser upp limmet. Tvätta en gång i veckan.

Borstar av naturhår – tvätta i vanligt schampoo eller tvål. Undvik silver- och volymschampo. Låt torka vågrätt så att vatten inte rinner ned i skaftet och löser upp limmet. Tvätta en gång i veckan.

Borstspray – innehåller alkohol för att göra penslarna antibakteriella efter användning. Bör med fördel användas efter var användning oavsett borsttyp.

Svampar– smutsiga svampar är en perfekt grogrund för bakterier som kan skapa irritation och reaktioner på huden. Tvätta dem efter var användning och byt varje månad.

Pennvässare– rengör pennvässaren efter användning för att hålla den så effektiv som möjligt och reducera bakterietillväxt av restprodukter.

Foundation– förses som oftast med en rekommendation från öppningsdag. Sök efter symbolen av en öppnad burk vid ingredienslistan. Skiljer produkten på sig eller börjar den lukta underligt- kasta!

Concealer– ett år för vattenbaserade som efter det kan bli torra. Upp till två år för oljebaserade. På burk? Använd pensel när du plockar upp produkt för att inte skapa en miljö för bakterier och därmed förkorta livslängden.

Puder – efter två år har puderdosan haft nog av indirekt- och direktkontakt med huden via fingrar och verktyg. Investera i ett nytt. Har ett fast puder fått en skinande yta på toppen kan det bero på att fukt eller olja kommit i kontakt med pudret, detta kan du skära bort med ett rakblad.

Solpuder och rouge – plötsligt finnar vid kindben och på äppelkinder? Vanlig konsekvens av smutsiga penslar i kombination med favoritrouget som varit med mer än två år.

Mascaror – max ett halvår. Ögoninfektion? Släng, vänta ut infektion, köp ny.

Flytande eyeliner – precis som mascara, max ett halvår.

Kajal- och läpppenna – upp till två år om du underhåller den genom vässning.

Läppstift– håller upp till två år, men förändras färg eller doft tidigare än så är bäst före-datumet redan förbrukat.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons