Annons
Från föreställningen "Våra Liv" med UngHästen. Foto: Patrick Degerman

Förnyat stöd till Unghästens jobb för Skellefteås alla barn och unga: ”Tacksamma, glada och hedrade”

KULTUR UngHästen får förnyat stöd: 400 000 kronor per år, för att fortsätta sitt arbete mot psykisk ohälsa bland barn och unga.

Annons

I två decennier har UngHästen jobbat förebyggande mot psykisk ohälsa hos barn och unga. Med teater som pedagogiskt verktyg öppnar de för samtal om ämnen som kan vara känsliga och svåra.

– Det viktigaste just nu är att inbringa hopp och att uppmuntra till att prata, prata, prata. Det är viktigt att inte gå och hålla saker inom sig, om man pratar om saker så inser man att man inte är ensam i tankarna och känslorna, säger avdelningschef Malin Lundqvist i ett pressmeddelande.

Nu har UngHästen fått förnyat stöd från Skellefteå kommun: 400 000 kronor per år, under de kommande tre åren.

– Vi är otroligt tacksamma, glada och hedrade över att få fortsätta det här viktiga arbetet tillsammans med skolorna. Det känns skönt att vi fått stöd för tre år så vi får in en kontinuitet.

Annons

Känns extra viktigt nu

Sedan UngHästen startade år 2000 har de spelat föreställningar om bland annat psykisk ohälsa, mobbning, sex och samlevnad, rasism, våld i nära relationer och förbjuden kärlek.

Med det förnyade stödet siktar de på att genomföra 70 föreställningar årligen, för elever i årskurs 5 och 7. Även föräldrar och skolpersonal inkluderas här. Pedagoger och representanter från elevhälsan medverkar i föreställningarna och efteråt följer alltid en diskussion om ämnet.

– Vi har konsekvenserna av pandemin, miljöförstöring och därpå ett krig i vår närhet att hantera. Arbetet med att stärka och förebygga psykisk ohälsa bland unga känns extra viktigt just nu, säger Malin Lundqvist.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons