Annons
Per-Arne Sandegren. Foto: Svensk Mäklarstatistik / Pixabay

Bostadspriserna ökar i kommunen, länet och landet – se hur mycket: ”Även antalet sålda fortsätter öka”

BOSTAD I dag kommer Svensk Mäklarstatistik med färska siffror om bostadsprisernas utvecklingen i Skellefteå och övriga Sverige.

Annons

Över en tremånadersperiod har priserna på både bostadsrätter och villor stigit med 5,6 procent i Skellefteå kommun. I Västerbotten har bostadsrättspriserna stigit med ännu mer – 8,0 procent – och villapriserna med 2,8 procent. I hela riket har priserna på bostadsrätter stigit med 3,0 procent och villor 7,7 procent under samma period.

Bostadspriserna fortsätter alltså stiga i Sverige, konstaterar Svensk Mäklarstatistik.

– Även antalet sålda bostäder fortsätter öka, hittills i år har det sålts runt 62 100 villor och bostadsrätter. Det är en ökning med 14 procent jämfört med samma period förra året, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, ett uttalande.

Annons

Under denna period har 170 bostadsrätter sålts i kommunen, till ett medelpris av 1 574 000 kronor och ett kvadratmeter-snittpris på 23 894 kronor. 98 villor har sålts, till ett medelpris av 2 660 000 kronor och ett kvadratmeter-snittpris på 20 949 kronor.

Den långsiktiga utvecklingen

På årsbasis har bostadsrättspriserna i Skellefteå kommun nu stigit med 18,2 procent och villapriserna med 25,2 procent. I länet som helhet är motsvarande siffror +22,7 procent och +19,6 procent – och här utmärker vi oss, särskilt på bostadsrätts-sidan.

I hela Sverige har bostadsrättspriserna stigit med 10,3 procent under samma period, och villapriserna med 18.8 procent. Allt detta enligt data från Svensk Mäklarstatistik.

Bostadsrättsprisernas utveckling i Skellefteå kommun sedan maj 2020. Källa: Svensk Mäklarstatistik
Villaprisernas utveckling i Skellefteå kommun sedan maj 2020. Källa: Svensk Mäklarstatistik

Fakta: Sättet att föra statistik

Svensk Mäklarstatistik mäter utifrån glidande medelvärden, en metod för att skapa en serie av medelvärden från en given mängd av värden. Det har en stabiliserande effekt, då bland annat säsongsvariationer och tillfälliga avvikelser räknas bort. Statistiken blir mer rättvisande över tid.

Källa: Svensk Mäklarstatistik

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons