Trädgårdsmästaren Kickan Ahlström har drivit Trädgården i Ursviken i 23 år. En stor del av hennes kunder är troget återkommande från år till år – men det finns även många som inte hittat dit än.
– Det är fascinerande att det nästan dagligen kommer människor som inte visste att vi fanns här, trots att jag hållit på så länge, säger Kickan och ler när vi sätter oss ner i det behagligt varma växthuset.
Att vissa missat denna handelsträdgård kan bero på att den inte syns från någon större väg, men att hitta hit är inte svårt.
– Om du kommer från stan via Järnvägsleden så svänger du vänster efter att du passerat Kopparhallen och skolan i Ursviken, in på Vänskapsgatan. Sedan är det bara att följa vägen rakt fram, förklarar Kickan.
Odlat på plats
Väl på plats finns allt som behövs för en trädgård. I ett av växthusen sprudlar sommarblommor i alla möjliga färger, och i ett annat finns mängder av ätbara växter. Allt odlat på plats av Kickan, utan kemiska bekämpningsmedel.
– Att odla själv ger flera fördelar. Dels blir växterna mer tåliga eftersom de får växa i kallväxthus i sin egen takt, och dels kan jag odla dem ekologiskt, säger Kickan och fortsätter:
– Det gör också att jag kan välja att sätta lite mer udda sorter vilket ger ett bredare och roligare sortiment.
Förutom de egenodlade växterna har Kickan bunkrat upp med ett stort utbud av svenskodlade perenner, träd och buskar.
– Det är massor med fruktträd och bärbuskar. Äpplen, päron och plommon för att nämna några. De kommer att plockas fram allt eftersom de närmsta veckorna, säger Kickan.
Fler träd och buskar än vanligt
Med tanke på den pågående pandemin har hon beställt fler träd och buskar än vanligt.
– Intresset för att odla har ökat stadigt de senaste åren, men särskilt förra året såg vi ett ökat tryck. Jag tror att det blir likadant i år då många stannar hemma och får tid att jobba med sina trädgårdar, säger Kickan.
För att få tag de växter som du vill ha gäller det att vara ute i god tid.
– Förra året tog många sorter slut, och det var näst intill omöjligt att få tag i senare under sommaren.
Älskar att odla
I Ursviken slår Kickan upp portarna för säsongen den 1 maj. Med tanke på pandemin har vissa anpassningar gjorts
– I varje växthus kommer ett maxantal personer att få vistas samtidigt, och vi kommer att använda separata in- och utgångar. Om bara lite mer snö försvinner så kommer vi att göra i ordning en kassa utomhus också, säger hon.
Tiden som nu väntar är årets mest intensiva för Kickan och hennes anställda, men även den som hon ser mest fram emot.
– Det blir ofta jobb dygnet runt, men det finns en charm i den stressen också. Jag älskar att odla, att se växterna växa och sedan få hjälpa alla glada kunder. Det är därför jag driver det här, säger hon.