Annons
Baserat på pressmeddelande
Pressbild: Region Västerbotten

Antikroppstester: Snart erbjuds hembeställning av provtagningskit – regionen först ut i Sverige

NYHETER Som första region i Sverige ska Region Västerbotten erbjuda invånare möjlighet att beställa hem provtagningskit och att ta prov på sig själv, för att se om man har antikroppar mot covid-19. Det skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

Annons

Från och med den 1 mars kan länets invånare beställa hem ett provtagningskit via en länk på 1177.se, ta ett kapillärt blodprov – ett stick i fingret – på sig själv och skicka provet för analys med vanlig post. När provet är analyserat, efter omkring två veckor, får man ett sms eller mejl och kan logga in på direkttest.se för att se sitt provsvar.

– Det är glädjande att vi återigen har ett brett erbjudande om antikroppstestning i Västerbotten och kan möta den efterfrågan som finns. Genom att provtagningen görs i hemmet blir det tillgängligt för fler invånare, utan att vårdens resurser belastas, berättar Gunilla Persson, biträdande smittskyddsläkare, i pressmeddelandet.

Egenprovtagningen blir möjligt då regionen slutit avtal med Capitainer och Xerum.

Capitainer har utvecklat produkten för egenprovtagning för antikroppar, som bygger på DBS-teknik, dried blood spot. Det Umeåbaserade företaget Xerum har utvecklat metodiken för analys. Proverna ska analyseras vid Norrlands universitetssjukhus och tillförlitligheten i analysresultaten uppges vara lika hög som de för venösa prov.

Annons

Man ta ett antikroppstest om något av följande stämmer in:

Man har varit sjuk men inte gjort något PCR-test under tiden man hade symtom.

Någon i ens familj eller person man umgåtts med har haft covid-19, men man har själv inte provtagits eller tagit ett test som visade negativt provsvar.

Man har varit sjuk och har personer i sin omgivning som är över 70 år eller tillhör annan riskgrupp.

Om pris och beställning

Antikroppstest erbjuds från det år man fyller 16 år.

Annons

Testet kostar 200 kronor och ingår inte i högkostnadsskyddet. För att beställa kit för egenprovtagning för antikroppar och kunna se sitt provsvar behöver man ha svenskt personnummer och BankID. Man behöver ha Swish för att betala för provtagningen.

Egenprovtagningen kommer preliminärt att vara tillgängligt till och med sista maj.

– Senast vi hade ett brett erbjudande om antikroppstester i länet, mellan november och januari, analyserades över 8 000 prover. 18 procent av dessa visade antikroppar mot covid-19. Sedan dess har vi haft en hög smittspridning, säger Gunilla Persson.

Mer information om egenprovtagning för antikroppar mot covid-19 finns på 1177.se.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons