Annons
Den som känner en oro för sina egna eller en anhörigs alkoholvanor kan ringa 090-785 47 00. Foto: Pixabay

SMADIT-modellen: Samverkar för att personer som tas för rattfylleri ska kunna ändra sin situation

NYHETER Polisen, länsstyrelsen, kommunen och regionen jobbar tillsammans för att få bort drogerna och alkoholen från trafiken.

Annons

I morgon onsdag infaller Trafiknykterhetens dag – en viktig dag att uppmärksamma enligt polisen, med anledning av de allvarliga olyckor och dödsfall som sker i trafiken.

Nykterhetskontroller är centrala i polisens dagliga trafiksäkerhetsarbete.

– Varje gång en förare ertappas i trafiken med alkohol eller droger i kroppen vet vi dock att den personens liv kan ställas på ända, skriver polisen på sin hemsida.

Rättsliga påföljder som böter, återkallat körkort och fängelse är inte allt. Polisen påpekar att det sociala livet ofta påverkas också. Arbetet likaså.

När allting har sjunkit in kan det komma frågor och ångestfyllda tankar.

Annons

Samtalshjälp inom 24 timmar

Länsstyrelsen, Region Västerbotten och länets kommuner samverkar med polisen för att kunna erbjuda den som rapporteras för rattfylleri ett samtal med vården inom 24 timmar. Modellen kallas SMADIT (Samverkan mot alkohol och droger i trafiken).

Här finns en film om hur SMADIT fungerar.

– Vi ger personen en möjlighet till hjälp att förändra sin situation genom att bryta ett eventuellt pågående missbruk och bli en nykter fordonsförare, skriver polisen.

En av fem personer som ertappas onyktra bakom ratten ska tacka ja till detta.

Annons

Polisen uppmanar den som känner oro för sina egna eller en anhörigs alkoholvanor att ringa alkohol- och drogmottagningen i Umeå på telefonnummer 090-785 47 00.

– I en akut situation ring 112, avslutar polisen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons