Annons
Cecilia Edström. Frilansjournalist från Glommersträsk med människor som sitt största intresse.

Cecilia Edström: ”Biblioteken – det är där det händer”

KRÖNIKA Cecilia Edström om sagoverkstäder, fifa-turneringar & spökhistoriekvällar. ”Biblioteken är viktiga för demokratin”.

Annons

***

Föreläsning om slow fashion, danssaga, klädbytarvecka, finskspråkig sagoverkstad, handarbetscafé, Fifa-turnering och spökhistoriekväll. Jag skulle kunna räkna upp fler happenings men nöjer mig här. Gissa var det händer?

Jo, det är på biblioteken i Skellefteå!

Det talas ganska sällan om bibliotekens betydelse på ett samhälleligt plan. Deras roliga och inte minst viktiga happenings hamnar ofta i skuggan av kommersiella event. Men bibliotekens betydelse för framförallt utsatta grupper har alltid varit stor. Bland meterlånga bokhyllor spelar det ingen roll vilka förutsättningar man har, framförallt inte ekonomiska. Finns inte pengarna för att prenumerera på en nyhetstidning eller köpa en laptop är det enkelt att ta del av nyheter och kunskap genom att läsa exempelvis Norran eller Dagens Nyheter. Varför inte låna en dator – helt gratis! Biblioteken är viktiga för demokratin!

Annons

På biblioteket råder jämlikhet – alla har tillgång till samma information, till både litteratur och kultur. Alla är välkomna!

Biblioteken verkar dessutom ha lyckas väldigt väl med att nå personer med utländsk bakgrund visar studier. De spelar helt klart en viktig roll i integrationsprocessen. Journalisten och författaren Mustafa Can är ett exempel på det. Han utvandrade från Kurdistan och skriver i sin bok ”Tätt intill dagarna” om sitt möte med biblioteket.

”Det var inte bara väggar av böcker i prydliga rader, det var en rymd och en mångfald av horisonter, som tog mig på resor bortom miljonprogrammets trånga gränser.”

Att ta en eftermiddag på biblioteket är balsam för själen. Det kan vara rätt mycket folk men helt tyst – en ovanlig kombination idag. Hyllmeter med kunskap och spännande historier ligger och väntar på att strålkastaren ska riktas mot just deras håll. Känns tegelstenen för mastig är det bara att vända sig mot avdelningen med magasin. Mode, träning, inredning, foto eller friluftsliv – det finns en ocean av roligheter. Några timmar slås med lätthet ihjäl!

Annons

När jag bodde i Stockholm låg Hornstulls bibliotek bara ett stenkast från min lägenhet. Jag var ofta där efter jobbet och nästan alltid var det svårt att hitta en sittplats. Och det hände, precis som på Skellefteås bibliotek, mycket. Vem hade till exempel trott att jag någon gång skulle byta sticklingar – på ett bibliotek! Inte jag. En rekommendation är att kolla in vad som händer på bibblorna här i Skellefteå. Du blir garanterat glatt överraskad!

Cecilia Edström | cecilia@megafonen.nu
Frilansjournalist från Glommersträsk med människor som sitt största intresse.

Följ Cecilia på Twitter »

Läs fler krönikor av Cecilia här »

Krönikan publicerades i senaste numret av Megafonen – läs hela tidningen här:

Klicka här för att läsa tidningen i helskärm.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons