Annons
Besökare i vården rekommenderas återigen bära munskydd i väntrummet. Foto: Pexels / Region Västerbotten

Hög smittspridning – nu återinförs direktiven om munskydd i väntrum

NYHETER Smittspridningen av covid-19 gör att Region Västerbotten återinför rekommendationen om munskydd i väntrum.

Annons

Regionen ser att smittspridningen är fortsatt hög. Även om antalet inläggningar håller en stabil nivå är läget ansträngt på sjukhusen, där sjukfrånvaron är hög.

– När vi testar vår personal ser vi ser inga tecken på en minskad smittspridning av covid-19, säger Gunilla Persson, tillförordnad smittskyddsläkare i Region Västerbotten, i ett pressmeddelande.

I går återinfördes rekommendationen om munskydd i väntrum, för att minska smittspridningen mellan besökande patienter. Den rekommendationen gäller tills vidare. Som besökare ska du också vara symtomfri från covid-19, undvika trängsel och ha god handhygien.

Annons

Vissa vårdavdelningar kan ha egna, särskilda regler för besök, och regionen uppmanar dig som har frågor att kontakta avdelningen i fråga.

Omikronvarianter sprids

Det görs inte samma provtagning som tidigare, men under sommaren har den höga smittspridningen märkts av på antalet telefonsamtal till hälsocentraler och 1177. Den syns också i sjukfrånvaron i vården och antalet sjuka på särskilda boenden för äldre.

Annons

– Omikronvarianterna sprids just nu i hela Västerbotten och det är viktig att alla invånare är uppmärksamma på symtom, uppmanar Gunilla Persson.

– Stanna hemma om du har symtom som feber, snuva, hosta eller halsont. Även om inte du blir allvarligt sjuk så finns det människor i din omgivning som kan bli allvarligt sjuka, påminner hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons