Annons
Jonathan Durkin, projektledare på EgenLokal. Foto: Pressbild / Privat

Nytt företag satsar i Skellefteå – planerar nybygge: ”Vi ser inte att näringslivet kommer sakta ned”

NÄRINGSLIV Företaget EgenLokal blickar norrut mot Skellefteå, med planer på en ny byggnad i närheten av Northvolt Ett. Den ska fungera som en småföretagar-plattform, med plats för 20 företag.

Annons

Företaget grundades i Nyköping under hösten 2019. I dag har de många färdiga och pågående projekt från Örnsköldsvik och nedåt. Nu tittar EgenLokal på Skellefteå och Bergsbyns industriområde, där de planerar en 1 472 kvadratmeter stor byggnad.

– Vi har haft kontakt med kommunen. Det är en markbit som ska styckas av bredvid Northvolts fabriksetablering, berättar Jonathan Durkin, projektledare på EgenLokal.

På fastigheten ska 20 mindre delar styckas av, 72 kvadratmeter stora, och bjudas ut till företag. Dessa får invändig äganderätt över lokalerna. Fastighetens yttre del ska tillhöra samfälligheten, tillsammans med ett gemensamt teknikrum i byggnaden.

Annons

Med så många olika ägare, vad händer om fem av dem vill byta tak?

– Yttre skalet ägs av samfälligheten, det är lite av det fina här. Om någon till exempel vill installera solceller som täcker stora delar av taket så behöver det röstas igenom.

Varianter av den här sortens vägg i vägg-lösningar finns på fler platser i Skellefteå. EgenLokal gillar uppläget, som möjliggör gynnsamma synergier företagen emellan. Det kan till exempel handla om samordnade leveranser och utbyten av expertis.

Annons

– Företagarna kanske äger sin första industriella fastighet. Det brukar vara väldigt drivna personer som vill samverka. Vi har sett det på andra orter och det är skitkul.

Företaget följer utvecklingen i Skellefteå och Jonathan Durkin berättar att de hoppas ha en färdig byggnad på plats under andra kvartalet 2022, om allting går enligt plan.

– Vi ser inte att näringslivet i Skellefteå kommer att sakta ned. Tvärtom, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons