Annons
Foto: Arkivbild

Polisen samlar utredningsresurser i särskild insats mot bedrägerier

NYHETER Med insatsen "Strålkastaren" den 22-24 september tänker polisen region Nord rikta ljuset mot bedrägeribrotten.

Annons

Thomas Nilsson, chef vid Utredningsenheten i region Nord och regional insatschef för Strålkastaren, berättar att bedrägeribrotten ser ut bli vanligare. Tanken är att insatsen, där även Åklagarmyndigheten kommer att delta, ska resultera i positiva effekter inom både utredningsverksamheten och det brottsförebyggande arbetet.

Under insatsen kommer polisregion Nord att fokusera på bidragsbrott och personer som har flera misstankar mot sig. Ett bidragsbrott kan exempelvis vara när någon lämna falska uppgifter för att få bidrag som personen egentligen inte har rätt till.

Ska gå till de som mest behöver det.

– Tittar vi på bidragsbrotten så handlar det om stora summor pengar som egentligen ska gå till de som mest behöver det, men som bland annat hamnar hos den organiserade brottsligheten. Vårt arbete mot bidragsbrotten är därför en viktig åtgärd för att strypa tillgången på pengar för den organiserade brottsligheten och annat missbruk av välfärdssystemen, förklarar Thomas Nilsson på polisens hemsida.

Annons

Under insatsdagarna kommer polisen att arbeta mot dessa två fokusområden på olika sätt, genom att samla utredningsresurser från flera delar av verksamheten.

– Kortfattat kan man sammanfatta målet med insatsen med att vi ska se till att målsäganden får sina ärenden utredda, att vi kan lagföra misstänkta personer samt utveckla samverkan mellan polis och åklagare, berättar Thomas Nilsson.

– Detta arbete pågår året om, men insatsen vill – som namnet avslöjar – under några dagar sätta strålkastaren lite extra på just bedrägeribrotten, avslutar han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons